Alavieskan apteekki

Alavieskan Apteekki

HELPPOA JA NOPEAA APTEEKISSA ASIOINTIA

Hoida ihoasi myös sisäisesti

Kollageenia sisältäviä ravintolisiä on ollut tarjolla noin 10 vuoden ajan, ja tänä aikana yhä useampi ihonsa hoidosta kiinnostunut on myös kokeillut niitä. Kuinka kollageeni vaikuttaa elimistössä ja onko siitä apua ihon kimmoisuuden palauttamisessa?
Kollageeni on elimistön tärkein tukiproteiini, joka antaa kudoksille mekaanisen tuen, joustavuuden ja luille ja nivelille iskunvaimennusta. Se on suuri, säiemäinen proteiini, jota esiintyy runsaasti ihossa, verisuonissa, nivelissä ja jänteissä. Elimistön sisältämästä kokonaisproteiinimäärästä jopa 40 % on kollageenia, mikä kuvastaa hyvin kollageenin keskeistä roolia mm. ihon joustavuuden ja vetolujuuden muodostamisessa. Kollageenin luontainen muodostuminen elimistössä alkaa laskea jo 25 ikävuoden jälkeen, ja 40 ikävuoden jälkeen uuden kollageenin muodostuminen on jo merkittävästi hidastunut. Tämän seurauksena iho menettää kiinteyttä ja joustavuutta, jolloin tuloksena on yhä veltompi ja enemmän ryppyjä ja juonteita sisältävä iho. Muutokset kuuluvat normaaliin ikääntymiseen, sillä tämä, kuten monet muutkin biokemialliset reaktiot hidastuvat ikääntymisen myötä, mutta kaikki eivät näy ulospäin samalla tavalla kuin kollageenin muodostumisen väheneminen.

TOUKOKUUN TARJOUS

Kliinisesti tutkittua kollageenia sisältävä, vahva kauneusravintolisä auttaa ylläpitämään nuorekasta ja kiinteää ihoa. Se sisältää kollageenia hyvin imeytyvässä peptidimuodossa sekä C-vitamiinia, joka ylläpitää kollageenin muodostumista ja edistää solujen suojaamista hapetusstressiltä.

Helein Strong Collagen 90 + 15 tabl. (15 tabl. kaupan päälle!)

Tarjous voimassa toukokuun 2019 ajan.

Mistä migreenissä on kyse?

> MIGREENI on monimuotoinen neurokemiallinen häiriötila aivoissa. Sen perimmäistä syytä ei tunneta, mutta näyttäisi siltä, että siihen on vahva periytyvä alttius.
> JOTKUT potilaat onnistuvat pysäyttämään kipuvaiheen ottamalla tulehduskipulääkettä ennakko-oireiden ilmaannuttua.
> KOHTAUKSEN iskiessä kannattaa hakeutua hämärään tai pimeään huoneeseen lepäämään. Täsmälääke otetaan kivun alkaessa.
> JOS migreeni oireilee usein tai vaikeuttaa arkea, hakeudu erikoislääkärille.
> JOS lapsella tai nuorella on toispuoleista, sykkivää tai melko kovaa päänsärkyä sekä haju- tai näköyliherkkyyttä, kannattaa lapsi viedä lääkäriin.

APUA APTEEKISTA

VAHVA UBIKINONIVALMISTE sydämen ja lihasten energianmuodostusta tukemaan. Valmiste sisältää myös lihasten normaalia toimintaa tukevaa B1-vitamiinia ja antioksidanttina toimivaa E-vitamiinia. Rasvaliukoisina ubikinoni ja E-vitamiini imeytyvät tehokkaimmin, kun kapseli otetaan ruokailun yhteydessä. Ravintolisä.

> RaMaVit Ubikinoni Q10 100 mg 60 kaps.

TEHOKAS LÄÄKE migreenikohtausten hoitoon sekä kivun
ja kuumeen lievitykseen. Vaikuttava aine ibuprofeeni. Sopii aikuisille ja
yli 20 kg painaville, vähintään 6-vuotiaille lapsille. Neuvottele lääkärin kanssa, jos sairastat maha- tai pohjukaissuolihaavaa tai olet raskaana. Vain lyhytaikaiseen käyttöön. Pakkauskoot 10 ja 30 tabl. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Perustuu 22.1.2018 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Lisätiedot: www.laakeohje.fi, info@ratiopharm.fi. Markkinoija ratiopharm Oy. Itsehoitolääke.

> Ibuxin Rapid 400 mg 30 tabl.

Paikallishoito puree intiimivaivoihin

Limakalvojen kuivuminen voi olla ensimmäinen merkki vaihdevuosista. Osalle se jää myös ainoaksi vaihdevuosioireeksi, jolloin hoidoksi riittää paikallisesti emättimeen annosteltu estrogeeni. Sitä on hyvä käyttää vielä silloinkin, kun vaihdevuodet ovat ohi. Limakalvojen kuivuminen kiihtyy, kun vaihdevuosista on viisi, kymmenen vuotta.
”Paikallisestrogeeni ehkäisee ikäviä kutinoita ja emättimen, ulkosynnytinten ja virtsateiden tulehduksia. Se hillitsee myös yliaktiivista rakkoa”, gynekologi, Maija Kajan, sanoo.
Voiteiden ja emätinpuikkojen lisäksi paikallisesti käytettävää estrogeeniä löytyy emätinrenkaasta, jonka teho riittää kolmeksi kuukaudeksi. Voiteiden ja puikkojen käyttö aloitetaan tyypillisesti kahden viikon kuurina, jonka jälkeen tahti harvenee kahteen annostelukertaan viikossa.
”Paikallinen estrogeeni on riskitöntä myös rintasyöpää sairastavalle tai sen sairastaneelle.”

Kuiva ja erittäin kuiva tai atooppinen iho

A-Derma Exomega Control vastasyntyneistä aikuisille asti eli se on
todellinen koko perheen tuote. A-Derma Exomega Control 200 ml -voiteet ovat steriiliä kosmetiikkaa ja ne eivät sisällä lainkaan säilöntäaineita ja ovat näin ollen erittäin turvallisia jo vastasyntyneestä lähtien.

Luonnollisesti kaunis

Luonnollisesti hoitava, kasvi- pohjainen dermokosmetiik- kasarja A-Derma on ihotautilääkäreiden ja tutkijoiden kehittämä. Sen käyttöä on tutkittu sarjan erityisen hellävaraisuuden ja turvallisuuden vuoksi.
Hauras iho on haavoittuvainen, koska sen suojakerros on heikentynyt. Rhealba®-kaura auttaa ja hellii herkkää sekä haurasta ihoa. Se on valittu yli 80 kauralajikkeen joukosta erityisen hyvien ihonhoidollisten ominaisuuksien vuoksi. Rhealba®- kauranversouute rauhoittaa ärtyneen ihon ja hillitsee tulehdusreaktiota.

Herkkä ja herkästi reagoiva iho

A-Derma Rheacalm on hoitava ja hemmotteleva sarja kaikille ihotyypeille. Suojaa ja rauhoittaa ärtynyttä ihoa, palauttaa luontaisen suojan ja tasapainon.

Ystävän ja läheisyyden kaipuu

Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkein rasite ei ole jokin sairaus tai elämäntapa, vaan yksinäisyys. Yksinäisyys aiheuttaa fyysistä pahoinvointia, pahaa oloa ja tyhjyyttä. Se vaikuttaa myös immuunijärjestelmän toimintaan, sydämen terveyteen ja jopa elinikään.
Suomessa yksinäisimpiä ovat 18–24-vuotiaat ja ikäihmiset. Joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä joskus ja joka kymmenes usein.
Avun etsiminen jää usein omalle kontolle, on yritettävä auttaa itse itseään, vaikka vain askel kerrallaan. Voit olla avuksi pyytämällä ulkopuolelle jäänyt mukaan, suomalla hymyn ja sanomalla jotain ystävällistä aina kun voit. Toivota hyvää ystävänpäivää myös niille, joiden arvelet siitä ilahtuvan.

YHDESSÄ HYVÄÄ.
Hyväntekeväisyystyö on hyvä tapa tutustua samanhenkisiin ihmisiin, joilla on yhteinen päämäärä. Hyväntekeväisyyttä on aina sukankudontapiireistä soppajonoihin ja vähävaraisten auttaminen keräyksillä ja lahjoituksilla.

HARRASTUKSEN KAUTTA TUTUIKSI.
Liikuntaryhmät, kieli- kurssit, käden taitojen kurssit tai jokin muu harrastetoiminta muovaa mielitekemisen yhdessä tekemiseksi. Kursseja järjestävät esimerkiksi Työväenopistot, Martta- seurat ja yhdistykset.

SOSIAALINEN MEDIA.
Somea käytetään kertomaan ja näyttämään kuinka paljon on kavereita tai minkälaista oli juhlissa. Yksinäinen lukee asian päinvastoin: ei juurikaan kavereita, eikä minua kutsuttu juhliin mukaan.

YSTÄVÄTOIMINTAA JA APUA.
Apua tarjoavat esimerkiksi Suomen punainen risti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Eläkeliitto, Vanhustyön keskusliitto ja kirkon toiminta.

Lähteet: Yle A2 Yksinäisyys-ilta, Turun yliopisto – Lasten ja nuorten yksinäisyys

Tuiki tärkeä D-vitamiini

D-vitamiinista puhuttaessa on erotettava toisistaan kaksi käsitettä.
Ensinnäkin on niin kutsuttu saantisuositus. Sillä tarkoitetaan päivittäistä D-vitamiinimäärää, joka suomalaisten tulisi talvikuukausina saada joko ravinnosta tai ravintolisistä. Tällä hetkellä saantisuositus on Suomessa aikuisille 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa.
Toiseksi puhutaan kalsidiolista eli D-vitamiinin veressä olevasta varastomuodosta. Se kuvastaa elimistön D-vitamiinitasoa. Suomessa kalsidiolin viitearvoksi on määritelty 40–80 nanomoolia litrassa (nmol/l) ja optimaalisena pidetään 50–70 nmol/l.
Emeritusprofessori Ilari Paakkari kuitenkin muistuttaa, että Afrikassa päiväntasaajan tuntumassa ihmisten keskimääräinen, luonnollinen kalsidiolipitoisuus on runsaan auringonpaisteen vuoksi yli 100 nmol/l.
”Se on kaksinkertainen määrä verrattuna siihen, mitä meillä pidetään tarpeellisena.”
Millä D-vitamiiniannoksella veren kalsidiolipitoisuus sitten saadaan pidettyä vakaana, eli kuinka paljon elimistö ”polttaa” D-vitamiinia vuorokaudessa? Tämä vaihtelee ihmisillä, sillä siihen vaikuttaa moni seikka, kuten ihmisen paino ja D-vitamiinin lähtötaso veressä.
Jotain osviittaa asiasta kuitenkin antaa etelänavan tutkijoiden keskuudessa auringottomissa olosuhteissa tehty tutkimus, jossa havaittiin, että tutkijoiden veren kalsidiolipitoisuus säilyi kutakuinkin alkuperäisellä tasolla noin 40 mikrogramman päiväannoksella.
”Etelänavan tutkimus on oikeastaan paras käytännön tieto D-vitamiiniannoksista tilanteessa, jossa aurinkoa ei ole. Se on yksinkertaistus, mutta paras tämän hetken tieto keskivertotilanteesta: täysin auringottomissa olosuhteissa tarvitaan keskimäärin 30–40 mikrogramman D3-vitamiinin päiväsaanti, jotta veren kalsidiolipitoisuus pysyisi vakaana. Samassa tutkimuksessa annoksella 20 mikrogrammaa päivässä kalsidioli kääntyi veressä laskuun eli D-vitamiinivarasto alkoi tyhjentyä”, Paakkari kertoo.
Paakkarin mukaan D-vitamiinin toksisuutta eli myrkyllisyyttä on Suomessa liioiteltu. Päiväntasaajan seutu on ihmisen alkukoti, jossa auringosta saattaa saada D-vitamiinia parhaimmillaan jopa 250 mikrogramman kerta-annoksina. Vaikka D-vitamiini onkin rasvaliukoinen vitamiini, se aiheuttaa myrkytysoireita vasta, kun sitä syö hyvin runsaita määriä pitkiä aikoja.
”Myrkytystapaukset ovat hyvin harvinaisia, ja niissä puhutaan hyvin suurista, jopa 500–1000 mikrogramman D-vitamiinimääristä”, Paakkari sanoo.
Euroopan elintarvikevirasto pitää turvallisena 100 mikrogramman vuorokausittaista D-vitamiiniannosta.

Tarvittava D-vitamiiniannos riippuu ihmisestä
D-vitamiinin saantisuositus on alle 75-vuotiaille 10 mikrogrammaa päivässä. Arvioiden mukaan tämä määrä riittäisi turvaamaan tavallisen suomalaisen D-vitamiinin saannin eli riittävän veren kalsidiolipitoisuuden.
D-vitamiinin tarve on kuitenkin hyvin yksilöllinen asia, eikä sama määrä D-vitamiinia vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Veren kalsidiolipitoisuuteen vaikuttaa muun muassa vitamiinin imeytyminen, ikä ja paino.
”Ylipainoisilla D-vitamiinin pitoisuus veressä on huomattavastipienempi kuin normaalipainoisilla. Sitä, mistä tämä johtuu, ei varmuudella tiedetä”, emeritusprofessori Ilari Paakkari kertoo.
Oman D-vitamiinitason voi saada selville ainoastaan verikokeella. Kaikki laboratoriot tekevät D-vitamiinimittauksia.
”Jos haluaa selvittää oman kalsidiolipitoisuuden, kannattaa mennä verikokeeseen. Vain sillä tavalla saa tietää, mikä on oma yksilöllinen D-vitamiinin tarve”, Paakkari sanoo.

Nikotiinikorvaustuotteilla irti tupakasta

Nikotiinikorvaustuotteet ovat itsehoito- lääkkeitä ja niillä tarkoitetaan nikotiini- purukumia, -laastareita, -imeskelytabletteja ja –suusumutteita. Ne sisältävät vähemmän nikotiinia kuin tupakka, ja niiden avulla nikotiiniriippuvuutta vähennetään asteittain.
Alkuannostuksen on oltava riittävän suuri. Itselle sopivan vahvuuden saa määriteltyä helposti ns. Fagerströmin testillä. Testin voi tehdä vaivattomasti internetissä ja se vie vain pari minuuttia.
Nikotiinilaastari on tuotteista pitkävaikutteisin, ja se sopii, jos vieroitusoireet ovat tasaisia pitkin päivää, eikä erityisiä tupakanhimopiikkejä ole. Laastarit vaikuttavat joko 16 tai 24 tuntia, ja niistä nikotiini imeytyy ihon läpi verenkiertoon tasaisesti.
Muista korvaustuotteista nikotiini imeytyy suun limakalvoilta. Niiden vaikutus on laastareita nopeampi ja tehokkaampi. Runsaasti tupakoiville, ja voimakkaasti nikotiiniriippuvaisille suositellaan kohtuullista nikotiinilaastarin ja -purukumin yhteiskäyttöä.
Nikotiinikorvaustuotteita suositellaan säännöl liseen ja suunnitelmalliseen käyttöön. Niitä ei suositella pitkäaikaiseen tai jatkuvaan käyttöön. Aloitusannostus määritellään oman tupakointimäärän mukaan. Vähitellen annostusta vähennetään. Kaikkiaan hoidon keston tulisi olla keskimäärin 2–3 kuukautta.

Ikäihminen tarvitsee elinvoimaa ravinnosta

Yllätävän moni ikäihminen ei saa riittävästi tärkeitä ravintoaineita ruuasta heikentyneen ruokahalun tai esimerkiksi sairauden vuoksi. Erityisesti proteiinin saanti on tärkeää, sillä ilman sitä voi koko olemuksesta tulla hauras. D-vitamiininkin liian vähäinen saanti aiheuttaa myös lihaskatoa. Tehokkaana apuna ovat apteekista saatavat täydennysravintovalmisteet, joita ovat veteen sekoitettavat puuro-, keittoja pirtelöainekset sekä proteiinijuomat ja -patukat. D-vitamiini voi olla helpompi nauttia purutablettina kuin niellä tablettina. Hyviä proteiinin lähteitä ovat liha, kala, kana, kananmuna ja maito. Täydennysravintovalmisteita tai reilusti proteiinia sisältävän ruuan voi viedä viemisinä ja yhdessä kokkailun on todettu lisäävän ruokahalua.

Nutridrink-proteiinijuomat on hyvä ottaa avuksi, jos riittävä proteiinin saanti ei muuten ole turvattu tai ruoka ei vain maistu.

Vauvojen D-vitamiinisuositukset

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat päivittäneet vauvojen D-vitamiinisuositukset.
Uusien suosituksien mukaan myös äidinmaidonkorvikkeiden ja vierotusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan. Suositukset astuvat voimaan heti ja uusien suositusten mukaisia korvikkeita tulee kauppoihin Suomessa jo tämän syksyn aikana. Kaikkien valmistettavien tuotteiden tulee olla uuden säädöksen mukaisia viimeistään kesäkuussa 2020.
Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia. D-vitamiinin saanti on tärkeää, mutta sitä ei tule saada liikaa.

Uudet vitamiinisuositukset:
> Täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, suositus D-vitamiinilisää 10 μg/vrk ympäri vuoden.
> Lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, suositus D-vitamiinilisää 6 μg/vrk ympäri vuoden.
> Lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta, suositus D-vitamiinilisää 2 μg/vrk ympäri vuoden.

Lähde: THL

Ulkomaan hankinnat omalla vastuulla

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että EU:n ulkopuolelta tilatut ravintolisät saattavat sisältää jopa muuntohuumeita, raskasmetalleja tai rotanmyrkkyä. Jos ostaa esimerkiksi ravintolisiä tai kosmetiikkaa verkosta EU:n ulkopuolelta, tekee sen omalla vastuulla, muistuttaa Tukes.

Tukes neuvoo myös, että ulkomailta tilattuihin laihdutuskapseleihin, hampaiden valkaisutuotteisiin tai esimerkiksi unensaantia helpottaviin tuotteisiin liittyy usein tilausansoja. Tuotetta saatetaan tarjota ilmaiseksi tai erittäin halpana kokeilueränä, joka johtaa vaivihkaa pidempään ja kalliimpaan tilaukseen. Netistä tilatuista laihdutusvalmisteista on löydetty jopa muuntohuumeita ja supertehokkaiksi mainostetut tuotteet saattavat sisältää myös lääkeaineita.

Ulkomailta tilattuihin hampaiden valkaisuaineisiin ja ihon kuorintatuotteisiin liittyy erityisen paljon riskejä. Hampaiden vaalennustuotteet saattavat sisältää vetyperoksidia yli turvallisen pitoisuuden ja ulkomailta tilatuissa kuorintavoiteissa on saatettu käyttää liian paljon happoa, joka aiheuttaa käyttäjälle ihovaurioita.

Kuumemittareissa ja verenpainemittareissa saattaa olla virheitä mittausarvoissa, niiden osat irtoavat helposti ja valmistuksessa on saatettu käyttää myrkyllisiä aineita. Siksi on syytä aina tarkistaa, että tuote on CE-merkitty lääkinnällisenä laitteena.

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kielletty ja eläinlääkkeitä ei saa tilata ulkomailta lainkaan. Vaikka Euroopan unionin alueella toimii laillisia verkkoapteekkeja, suuri osa internetissä toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Lisäksi on riski, että laadukkaan lääkkeen sijasta saakin lääkeväärennöksen. Huonolla tuurilla pienestä säästöstä voi tulla peruuttamaton vahinko.

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta apteekista, Tukes muistuttaa.

Lisätietoja omallavastuulla.fi.
Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivi-
rasto Tukes

Kahden viikon treenin teho

Jo kahden viikon liikuntaharjoittelu voi vähentää sydäntä ympäröiviä rasvamassoja ja saada aikaan muutoksia aivojen ja rasvakudoksen aineenvaihdunnassa. Tutkimuksen perusteella liikuntaharjoittelu hyödyttää sekä terveitä että tyypin 2 diabetesta tai sen esiastetta sairastavia henkilöitä. Kovatehoinen HIIT-tyyppinen (high intensity interval training) intervalliharjoittelu saa aikaan nopeamman vasteen kestävyyskunnossa ja vaikuttaa alentavasti aivojen sokeriaineenvaihduntaan kaikilla aivojen alueilla insuliiniresistenteillä henkilöillä, mitä ei ole havaittavissa tasasykkeisen harjoittelun jälkeen. Tutkimukseen osallistuneet harjoittelivat kuusi ohjattua harjoituskertaa, jotka suoritettiin kuntopyörällä. Intervalliharjoittelu koostui 30 sekunnin työjaksoista, joiden välissä levättiin neljä minuuttia, kun taas perinteinen harjoittelu koostui tasaisesta yhtäjaksoisesta pyöräilystä.
Väitöskirjatutkimuksen tekijä LiTM, FM, Sanna Honkala, toteaa: ”Tärkeintä on, että jokainen tunnistaisi itselleen sopivimmat ja motivoivimmat tavat liikkua.”
Lähde: Tampereen yliopisto

Mihin kortisonia lääkkeenä käytetään?

Erilaisten kortisonijohdosten lääkinnällinen käyttö perustuu niiden kykyyn hillitä elimistön immuunijärjestelmän toimintaa, etenkin tulehdusreaktiota ja sen oireita tehokkaasti. Käyttötarkoituksesta riippuen kortisonia voidaan antaa tabletteina, silmätippoina, nenäsumutteina, injektioina, voiteina tai inhalaatioina keuhkoihin. Erilaisten autoimmuunisairauksien hoidossa ja elinsiirtojen yhteydessä kortisoni on tärkeä tukilääke. Astmaatikolla kortisonilla pidetään keuhkoputkien tulehdus kurissa. Kortisoni kuuluu myös monen syövän hoitoon tukilääkkeenä. Tilanteissa, joissa elimistön oma kortisonintuotanto on syystä tai toisesta loppunut, sitä tarvitaan koko eliniän jatkuvana korvaushoitona elimistön normaalien toimintojen ylläpitämiseen.

Teksti: Kim Nummila

Sisäloishäätö on osa lemmikin terveydenhoitoa

Sisäloisilla tarkoitetaan useimmiten koiran tai kissan suolistossa eläviä loisia. Aikuiset loismadot tuottavat munia, jotka kulkeutuvat ulosteen mukana ympäristöön ylläpitäen tartuntariskiä. Osa loisista, kuten esimerkiksi suolinkainen ja ekinokokki, voivat tarttua myös ihmiseen.
Sisäloistartunnan oireita on vaikea havaita. Tartunta voi olla täysin oireeton aikuisella lemmikillä, mutta pennuille tartunta saattaa olla kohtalokas. Koska lääkkeet tehoavat vain sillä hetkellä suolistossa oleviin loisiin, lääkityksen tarve on säännöllinen. Yleisohje sisäloishäätöön on kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Koiran tai kissan elämäntavat vaikuttavat kuitenkin suuresti siihen, kuinka usein loislääkitys annetaan. Esimerkiksi ulkona vapaana liikkuva kissa tarvitsee lääkityksen jopa kerran kuukaudessa.

Karoliina Laine, ELL

Kuva: Timi Kukkaro

Lapselle tärkeät vitamiinit

Kasvuiässä vitamiinien rooli on erityisen tärkeä tasapainoisen kasvun varmistamiseksi. Usein lasten vitamiinilisää tarvitaan ruoka-allergioiden vuoksi, maitohampaiden puhkeamisen aikana, toipilasaikaan tai jos ruoka ei yksinkertaisesti maistu tai ruokavalio on aivan liian yksipuolinen. Monipuolinen ravinto sisältää kaikki tarvittavat vitamiinit, mutta monien vanhempien tuskailu kasvisten ja hedelmien syömisen kanssaon kuitenkin arkipäivää. Lapsilla lievä C-vitamiininpuutos onkin yleinen, jos marjat ja hedelmät eivät lapselle maistu. Helpoin tapa varmistaa koululaisen riittävä vitamiinien saanti on lapsille suunniteltu monivitamiinivalmiste.
Ruuan tulisi sisältää myös riittävästi kalsiumia, kuituja sekä omega-3-rasvahappoja. Kaikkien alle 18-vuotiaitten lasten tulee ravintosuositusten mukaan saada D-vitamiinia ravintolisän muodossa ympäri vuoden tasapainoisen kehityksen ja vastustuskyvyn turvaamiseksi.