Alavieskan apteekki

Alavieskan Apteekki

HELPPOA JA NOPEAA APTEEKISSA ASIOINTIA

Voiko flunssan torjua?

Virusinfektion ensimmäisessä vaiheessa virukset tarttuvat limakalvomme pintarakenteisiin ja kaivautuvat solun sisään lisääntymistä varten. Jos virusten tarttumisen ja siten lisääntymisen pystyy estämään tavalla tai toisella, flunssan pystyy selättämään jo alkumetreillä.
”Apteekin valikoimassa on nykyään useita erilaisia valmisteita, joiden tehosta löytyy myös kliinisiä tutkimuksia lupausten tueksi. Helsingin yliopistossa tehtyjen tutkimusten perusteella sinkkiasetaattia tai -glukonaattia sisältävät imeskelytabletit lyhentävät flunssan kestoa keskimäärin kolmanneksella ja helpottavat myös oireita”, proviisori Kim Nummila kertoo.
Sinkki vahvistaa myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, mutta tässä tarkoituksessa se tulee nauttia hyvin imeytyvässä muodossa pitkäkestoisesti.
”Flunssan torjunnassa sinkkivalmistetta tulee käyttää 80 milligrammaa vuorokaudessa lyhyenä kuurina. Sinkki on muuten ihan hyvin siedetty, mutta siitä jää helposti terävä jälkimaku makunystyröihin. Se on pieni kiusa, jos flunssan saa torjuttua kokonaan.” Voit lukea sinkin erilaisista käyttötavoista yksityiskohtaisemmin sivulta 16 alkavasta jutusta.
Moni varttuneempi asiakas on tottunut estämään flunssaa sveitsiläisen lääketehtaan kaunopunahattu-uutteella, onhan se ollut markkinoilla jo yli 60 vuotta. Tämä intiaanien löytämä rohdoskasvi onkin uusissa tutkimuksissa paljastunut todelliseksi flunssavirusten torjujaksi, estäen myös virusten tarttumista solujen pintaan.” Kaunopunahattu-uutetta ja sinkkitabletteja kannattaa pitää aina kotona varalta, sillä käyttö pitää aloittaa heti ensioireiden tuntuessa, jolloin niillä saavutetaan paras teho. Flunssahan iskee usein illalla tai viikonloppuna, ja aamuun odottaminen antaa viruksille turhaa etumatkaa.”

Miksi iho tarvitsee kuorintaa?

Jos ihon pinnassa on runsaasti kuollutta ihosolukkoa, ei paraskaan voide imeydy tehokkaasti. Juuri tämän vuoksi kannattaa iho kuoria säännöllisesti. Kaikille ihotyypeille ei kuorinta kuitenkaan sovi tai siihen tarvitaan erityiset niksit.
Kuivan, ohuen ja esimerkiksi couperosa-ihon kuorimisessa pitää olla erityisen tarkka. Hauraskin iho hyötyy kuorinnasta, koska hoitovoiteet imeytyvät paremmin, mutta kuorinnan pitää olla silloin erityisen hellävarainen. Myöskään palanutta tai rikkinäistä ihoa ei tule kuoria.
Keskusteltua on käyty paljon sekä parabeeneista että kuorintatuotteiden ympäristövaikutuksista. Yhä useampi tuote onkin nykyään parabeeniton ja kuorintarakeet eivät ole enää mikromuovia, vaan esimerkiksi selluloosaa, bambua tai jojobaa.
Vartalon kuorinta saa ihon pehmeämmäksi ja sileämmäksi sekä edesauttaa ihon luonnollista uusiutumista. Samalla tavalla kuin kasvoilla, ihon kuorinta vaikuttaa ihonhoitotuotteiden imeytymistä parantaen. Talvella iho kuivuu helposti ja siksi kuorinta on hyvä tehdä ennen talvikautta.
Kuorinnasta kannattaa tehdä itselle sopiva rutiini, jolla ylläpitää ihon heleyttä ja luonnollista uudistumista.

Onko lisäravinteista apua urheilijalle?

Monipuolinen ravitsemus on tärkeää varsinkin rasitusvammojen ehkäisyssä. Yksittäisiä ravintoaineita tärkeämpää on kokonaisuus: riittävä energiansaanti ja myös runsas proteiininsaanti, varsinkin jos kalenterissa on paljon voimaharjoittelua.
Runsas liikunta lisää monien vitamiinien ja hivenaineiden tarvetta. Samalla kuitenkin myös energiatarve kasvaa: syömme enemmän ja saamme ruoasta enemmän suojaravintoaineita ikään kuin itsestään. Kuntoharjoittelu ei siis automaattisesti tarkoita, että vitamiineja pitäisi ottaa purkista lisää roppakaupalla.
Magnesium on tärkeä ravintoaine koko kehon toiminnalle, myös energia-aineenvaihdunnassa. Se parantaa lihasten ja hermojen toimintaa sekä suoraan että välillisesti, ja tablettien lisäksi suoraan iholle käytettävät valmisteet ovat kramppien hoidossa ja estossa tehokkaita.
D-vitamiinin riittävä saanti on kaikille tärkeää, ja tutkimusten mukaan huippu-urheilijoillakin on Suomessa usein vitamiinipuutos. Vaikutustavastaan johtuen D-vitamiini vaikuttaa elimistön jokaisessa solussa, ja etenkin vastustuskyvyn kannalta urheilijoiden tulisi huolehtia sen riittävästä saannista vuoden ympäri.
Myös monilla B-vitamiineilla on tärkeä rooli lihasten toiminnassa. B-vitamiineja saa esimerkiksi täysjyväviljasta, maidosta, lihasta ja kananmunista. Jos lisävitamiinien tarve mietityttää, yksittäisen vitamiinin sijaan kannattaa suosia monivitamiinivalmisteita. Vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat toistensa imeytymiseen, ja monivitamiinivalmisteessa kaikkea tarpeellista on oikeassa suhteessa ilman liikasaannin riskiä.
Hyvät elintavat muutenkin ovat paikallaan. Riittävä uni auttaa palautumisessa, mikä vähentää rasitusvammojen riskiä ja se tukee myös elimistön vastustuskykyä. Se myös pitää virkeänä ja tarkkaavaisuuden hyvänä, mikä estää vauhtilajeissa onnettomuuksia.

Lihasrevähdykset

Vamma: Lihaksen revähdys on yksi yleisimmistä liikuntavammoista. Revähdyksestä puhutaan silloin, kun lihas vääntyy kuormituksen alla ja lihassäikeitä katkeaa: useimmiten revähtää hauislihas, vatsalihas, takareisi tai pohje. Vammat vaihtelevat lievästä muutaman lihassäikeen repeämästä lihaksen katkeamiseen. Revähdyksiä voi sattua esimerkiksi kuntosalilla tai pallopeleissä.
Ensiapu: Paras ensiapu lihasrevähdyksiin on urheiluvammojen hoidon kultainen sääntö: kolmen koon periaate. Koot tulevat sanoista kylmä, koho ja kompressio. Vatsalle kylmäpakkaus ja lepoa. Nosta käsi tai jalka kohoasentoon, laita päälle kylmäpakkaus ja tee tukiside. Tukisiteen voi kääriä hyvin tavallisesta ideaalisiteestä. Se tukee kipeytynyttä kohtaa ja vähentää turvotusta. Myös kohoasento vähentää turvotusta ja kipua.
Hoito: Hoito riippuu revähdyksen laajuudesta. Lievästi revähtänyttä lihasta voi kuormittaa varovasti jo päivän tai parin kuluttua, mutta isomman revähdyksen kuntoutumisen kanssa on hyvä odottaa noin viikko. Kunnon treenin pariin pääsee vasta 3-6 viikon kuluttua. Mene lääkäriin, jos kipu on todella voimakasta, itsehoitolääkkeet eivät auta tai lihaksessa tuntuu selkeä kuoppa tai lihasvoima on heikentynyt.
Ennuste: Revähdykset paranevat yleensä hyvin, kunhan treenin pariin jaksetaan palata maltillisesti. Kokonaan katkennut lihas saattaa tarvita leikkauksen.

Apua apteekista

Kertakäyttöinen pikakylmäpakkaus soveltuu akuuttien pehmytkudosvammojen kuten akuuttien revähdysten, venähdysten ja iskujen aiheuttamien vammojen ensihoitoon. Nopea ensiapu urheiluharjoituksissa, kilpailuissa, patikointiretkellä tai matkalla sattuvien tapaturmien ensihoitoon. CE-merkitty terveydenhuollon tuote.

>Thermal Care pikakylmäpakkaus

Kolmea kokoa olevat monikäyttöiset kylmä-lämpöpakkaukset soveltuvat kylmähoitona tapaturmaisten, akuuttien turvotusten ja verenpurkaumien vähentämiseen sekä kivun ja kuumeisen olon lievittämiseen. Lämpöhoitona lihaskipuihin, lihasjännitykseen ja muihin tulehduksettomiin kroonisiin vaivoihin. Säilytä yksi aina kotona pakastimessa heti käyttövalmiina. CE-merkitty terveydenhuollon tuote.

>Thermal Care monikäyttöinen kylmä-lämpöpakkaus

Lihasgeeli lievittää lihaskipuja, turvotusta ja tulehdusta lihaksissa. Lisäksi se auttaa lihaksia palautumaan rasituksesta. Hierotaan hoidettavalle ihoalueelle 2–3 kertaa päivässä. Ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille, raskaana oleville ja imettäville. Ei sovi mykerökukka-allergisille. Geeli ei sisällä parabeeneja eikä väriaineita. Lihasgeeli on CE-merkitty lääkinnällinen laite ja se on valmistettu Suomessa

>Synomax Lihasgeeli 100 ml

Luonto parantaa

Rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis) on monivuotinen kasvi, joka kasvaa kaikkialla lauhkeilla vyöhykkeillä. Sillä on viuhkamaiset, vaaleanpunaiset kukinnot, jotka vanhetessaan saavat kasville tyypillisen vahvan ominaistuoksun. Kasvia on kutsuttu myös kissanyrtiksi, sillä sen vahva tuoksu on kollikissojen mielestä täysin vastustamaton. Tuoksu johtuu kasvin sisältämästä isovaleriaanahaposta ja se muistuttaa jalkahien hajua. Rohtovirmajuurta on historian saatossa käytetty jos jonkinlaisten vaivojen mm. levottoman mahan, sydämen, epilepsian, ruton ja kuukautisvaivojen hoitoon. Nykyään käyttö keskittyy sen rauhoittavaan ja univalmiutta lisäävään ominaisuuteen. Tämän vaikutuksen arvellaan perustuvan kasviuutteen sisältämien yhdisteiden, kuten valereenihapon ja valepotriaattien yhteisvaikutukseen. Varsinaisista unilääkkeistä poiketen valeriaanavalmisteiden ei ole normaaleilla käyttöannoksilla havaittu aiheuttavan aamutokkuraisuutta, mutta tarkkuutta vaativissa tehtävissä voi suorituskyky olla heikompi 2-3 tuntia valmisteen ottamisen jälkeen. Kuten monilla kasvirohdosvalmisteilla, teho paranee tuotetta pidempään käytettäessä.
Lähteet: www.vogel.fi ja www.luontoportti.fi

Sedonium 50 tablettia
Sedonium on tarkoitettu tilapäisiin unensaantivaikeuksiin ja tilapäisiin lieviin jännitystiloihin aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Vaikuttava aine on rohtovirmajuuriuute, jota yhdessä tabletissa on 300 mg. Unihäiriöiden hoidossa annostus yli 12-vuotiaille on 2 tablettia 1⁄2 -1 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Lisäannos (2 tablettia) voidaan ottaa aikaisemmin illalla tarpeen vaatiessa. Lievien jännitystilojen hoidossa 1 tabletti enintään 3 kertaa päivässä. Päivittäinen annos on korkeintaan 4 tablettia, ja lääke voi haitata autolla ajoa tai heikentää tarkkaavaisuutta.

Sedonium on kasvirohdosvalmiste lievien jännitystilojen ja unihäiriöiden helpottamiseen. Pakkauskoko: 50 tablettia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Apteekista. Lisätietoja itsehoitoapteekki.fi ja puh. 010 439 8250 ark. klo 8-22. Markkinoija: Orion Pharma Oy

Puhdas, kaunis iho

Murrosiän loppupuolella, tytöillä 14–17-vuotiaina ja pojilla pari vuotta vanhempina lähes 90 %:lla on akne. Auringossa oleminen, rasvaiset voiteet ja kuuma ympäristö voivat vielä lisätä akneoireita.
Aknessa talirauhaset tulehtuvat, jolloin talirauhanen turpoaa ja sen päällä oleva iho punoittaa. Perushoitona on päivittäinen ihon puhdistaminen. Peittävä meikki- tai peitevoide auttaa piilottamaan aknea, mutta ne on aina muistettava poistaa iltaisin.
Jos itsehoitokeinot eivät riitä pitämään aknea kurissa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja varmistaa, pitäisikö akneoireita hoitaa tarkoitukseen sopivilla reseptilääkkeillä.
Hikoilu voi olla monelle kiusallista, mutta onneksi siihen on olemassa ratkaisu. Hyvä perushygienia ja deodorantti auttavat pitämään hikoilun kurissa. Suihkussa on hyvä käydä päivittäin ja aina liikunnan jälkeen. Suihkun jälkeen vaihdetaan aina puhtaat vaatteet. Apteekista löytyy tuotteita myös todella voimakkaaseen hikoiluun. Jos hikoilua ei kuitenkaan saa kuriin, kannattaa kysyä neuvoa lääkäriltä.

Lähde: www.terveyskirjasto.fi

Päivittäinen C+D

Kun kesäloman jälkeen palataan kouluihin ja päiväkoteihin, alkavat myös jokasyksyiset riesat, flunssaepidemiat. Usein tauti käy läpi koko perheen, jolloin sairasteluviikkoja voi kertyä useita. D-vitamiinin käytöllä voidaan vähentää flunssatartuntojen riskiä huomattavasti. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa myös masennusta.
D-vitamiinia saa myös ravinnosta, mutta harvoin riittävästi. Runsaasti D-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat rasvainen kala, kananmuna, metsäsienet sekä D-vitaminoidut maitotuotteet. Luomutuotteisiin ei pääsääntöisesti lisätä D-vitamiinia.
D-vitamiinista löytyy iso valikoima erilaisia ja erimakuisia valmisteita, joista varmasti löytyy mieluinen koko perheelle. Kun vitamiini on helposti nautittava ja vieläpä hyvänmakuinen, tulee se myös otettua joka päivä.
C-vitamiini edistää kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista. Se edistää myös raudan imeytymistä ravinnosta. Myös C-vitamiini auttaa ylläpitämään vastustuskykyä. C-vitamiinituotteista löytyy monta vaihtoehtoa. Lapsille tarkoitetut monivitamiinivalmisteet sisältävät myös näitä vitamiineja muiden ohella.

Lähde: www.terveyskirjasto.fi

Melatoniinista apua nukahtamiseen

Melatoniini on aivojen käpylisäkkeen erittämä pimeähormoni, jota erittyy vain pimeään aikaan yöllä. Melatoniini ja valo säätelevät sisäisen kellomme tahdistusta suhteessa aurinkovuorokauteen. Melatoniini on kronobiootti, joka kertoo elimistölle vuorokauden ajan ja päivän pituuden.
Melatoniinilla voidaan siirtää vuorokausirytmiä esimerkiksi silloin, kun matkustetaan usean aikavyöhykkeen yli tai vuorotyörytmi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia. Samalla tavalla melatoniinista voi saada apua viivästyneessä unirytmissä valoisina kesäiltoina, kun muut nukkumista tukevat asiat ovat kunnossa.

Sopiiko melatoniini kaikille?
Itsehoidossa melatoniinivalmisteita suositellaan vain yli 18-vuotiaille. Lasten ja nuorten unihäiriöt johtuvat usein älylaitteiden ja tietokoneiden liiallisesta käytöstä pitkälle yöhön, mikä vähentää melatoniinin muodostumista ja sekoittaa normaalin univalverytmin. Lyhyessä, muutamia viikkoja kestävässä unirytmin korjaamisessa melatoniinin käyttöä pidetään turvallisena myös lapsilla, mutta asiasta on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa. Näin siksi, että pitkäaikaiskäytön mahdollisista haittavaikutuksista ei vielä ole riittävästi tutkimustietoa. Myös raskauden aikaisesta käytöstä on hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa. Melatoniinista saatava hyöty on yksilöllinen: toisilla se toimii hyvin ja toisilla siitä ei tunnu olevan toivottua apua. Joskus voi käydä jopa niin, että yöt muuttuvat levottomiksi ylivilkkaiden unien takia.

NUKAHTAMISVAIKEUKSIIN

Orion pharman melatoniinisarjassa on tuotteita kahdessa eri vahvuudessa:
1 ja 1,9 mg annosvahvuudella. Tarjolla on perinteisiä nieltäviä tabletteja, suussa hajoavia tabletteja sekä uutuutena myös suusuihke. Sarjasta löytyy myös tuote, jossa melatoniini on yhdistetty lihaksille ja hermoille tärkeään magnesiumiin. Kaikki sarjan tuotteet ovat ravintolisiä.


> Melatoniini Orion -tuoteperhe
Tarjouksessa heinäkuussa 2019

Ainutlaatuinen yhdistelmä valmiste, jossa melatoniini vapautuu nopeasti lyhentäen nukahtamisaikaa, kun taas L-teaniini vaikuttaa vasta aamuyön tunteina aivoissa. Oivallinen valmiste silloin, kun kärsit nukahtamisvaikeuksien lisäksi yöllisistä heräilyistä. Ravintolisä.

> Apteq Melatoniini Comp 100 tabl.
Tarjouksessa elokuussa 2019

Puremien ja pistosten hoito ja ennaltaehkäisy

Puhdistus: Irrota punkki punkkipihdeillä punkin ruumista puristamatta. Jos mehiläisen pistin on kiinni ihossa, poista se pinseteillä tai kynsillä. Kun kaikki ylimääräinen on poistettu ihosta, puhdista puremakohta, pihdit ja kädet vedellä ja saippualla tai kirvelemättömällä ihon desinfiointiaineella.

Kutina ja turvotus: Kylmähaude tai jääpala lievittää kutinaa ja estää turvotuksen muodostumista. Ampiaisen ja mehiläisen pistoksiin liittyy usein myrkyn aiheuttama voimakas turvotus, ja allergisille ihoreaktioita voi tulla laajemmallekin alueelle. Allergisen reaktion hoitoon käytetään kortisonitabletteja. Antihistamiinitabletti yhdessä paukamille levitettävän hydrokortisonivoiteen kanssa on tehokkain keino kutinan ja turvotuksen hillintään ensivaiheen jälkeen. Antihistamiinia sisältävä puikko kulkee kätevästi ulkoilutakin taskussa ja sitä voi sipaista heti ensiapuna pureman päälle.

Kipu: Ampiaisen ja mehiläisen pistot voivat olla kivuliaita, ja polttava kipu jatkua tunteja pistoksen jälkeen. Myös pistoskohta vaikuttaa kiputuntemukseen. Kylmähaude on hyvä ensiapu kivun hoidossa, koska kylmä puuduttaa kipuhermot. Akuutin vaiheen jälkeen kipua voi lievittää parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteella.

Tulehdus: Pistoskohtaan muodostuu aina paikallinen tulehdusreaktio, jossa iho kuumottaa, punoittaa ja kivistää. Kun paukamia kutisee kovasti, kiusaus raapimiseen voi muodostua liian suureksi. Raapimisen myötä puremakohtaan pääsee helposti bakteereja iholta ja paukama voi tulehtua. Tulehdusta voidaan hoitaa antibioottia sisältävällä hydrokortisonivoiteella tai antiseptisillä pihka- tai hunajavoiteilla. Jos tulehtunut paukama alkaa märkiä, on aika käydä lääkärissä.

Ennaltaehkäisy: Vaalea ja hyvin peittävä vaatetus yhdessä tehokkaiden karkotteiden kanssa on paras keino pistosten ja puremien ennaltaehkäisyyn. Karkotteet tehoavat hyvin hyttysiin ja punkkeihin. Ennalta otettu antihistamiinitabletti hillitsee myös voimakkailta ihoreaktioilta, esimerkiksi mustikkametsään lähdettäessä. Muista punkkisyyni koko perheelle, myös lemmikeille, aina luonnossa liikkumisen jälkeen.

Helpotusta apteekista

Hoitovoide allergiselle ja ärtyneelle iholle, auringon polttamalle iholle ja hyönteisten puremiin. Levitä voidetta hoidettavalle ihoalueelle 2–3 kertaa päivässä, oireiden lievittyessä voitelu kerran päivässä riittää. Voiteen sisältämä hydrokortisoni (1 %) vähentää kutinaa, punoitusta ja turvotusta, dekspantenoli (2 %) nopeuttaa ihon paranemista. Pantysonia käytetään allergisten ihoreaktioiden, atooppisen ekseeman, auringon polttaman sekä hyönteisten puremien ja pistosten ärsyttämän ihon hoitoon. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.
Pakkauskoot 10 g, 20 g ja 100 g.
Lisätietoja itsehoitoapteekki.fi ja puh. 010 439 8250 ark. klo 8-22.
Itsehoitolääke. Markkinoija: Orion Pharma Oy

> Pantyson emulsiovoide 20 g

Tripelennamiinihydrokloridi. Itse-hoitovalmiste hyönteisten pistojen ja puremien hoitoon. Hierotaan kevyesti ihoon 1–4 krt/vrk. Alle 2-vuotiaille lapsille lääkärin ohjeen mukaan. Älä käytä valmistetta, jos purema-alueen iho on tulehtunut tai olet yliherkkä Etonon sisältämille aineille. Mikäli kutina jatkuu pitkään tai se pahenee, lopeta valmisteen käyttö. Varmista lääkkeen sopivuus itsellesi apteekista. Tutustu pakkausselosteeseen.
Pakkauskoko: 5,75 g puikko. Itsehoitolääke.
Lisätietoja: Perrigo Suomi Oy, puh. 020 7631 600.

> Etono 20 mg/g ihopuikko

Hydrocortison-ratiopharm on mieto kortikosteroidi allergisten ihottumien, auringonpolttamien, hyönteisten puremien, vaippaihottumien ja ihottumien hoitoon, jotka eivät ole bakteerien, sienten tai virusten aiheuttamia. Vaikuttava aine hydrokortisoni. Voidaan käyttää pakkauksen ohjeen mukaan myös raskauden ja imetyksen aikana.
Pakkauskoot 20 g, 50 g ja 100 g. Itsehoitolääke. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Perustuu 28.6.2017 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Markkinoija: ratiopharm Oy

> Hydrocortison-ratiopharm 1 % emulsio- voide.

Ravitse kesäihoa

Kasvoilla tulisi käyttää aina–pilvisinäkin päivinä– aurinkosuojaa. Voidetta tulee levittää riittävän paljon ja useita kertoja päivässä, varsinkin jos ollaan auringossa koko päivä. Hyvässä aurinkovoiteessa on sekä UVB- että UVA-suodattimet. Paras aurinkosuoja on pitäytyä varjossa keskipäivällä tai suojata iho vaatteilla ja leveälierisellä päähineellä.
Aurinkoisina päivinä on hyvä suihkautella kasvoille ja decolteelle pitkin päivää kosteutta myös mineraalivesikosteussuihkeesta. Suihke raikastaa ihanasti kuumana päivänä, mutta ihon hyvinvoinnin kannalta riittävää nesteen nauttimista ei voi liikaa korostaa. Kuivaihoinen voi hyötyä myös omega-3 rasvahappojen määrän lisäämisestä ruokavaliossa. Nauti annos rasvaista kalaa kahdesti viikossa tai ota käyttöön kestävän kalastuksen periaatteilla valmistettu apteekin omega- 3-rasvahappovalmiste.

Seerumi toimii kesälläkin

Erityisen tärkeää on valita hoitotuotteet oikein, sillä auringossa ja tuulessa kuivunut iho tarvitsee ravintoa ja rauhoittavia ainesosia. Vaikka kesällä siirrytään usein käyttämään kevyempiä voiteita, on seerumi ihon paras ystävä. Seerumista on apua myös auringon iholle aiheuttamaan rasitukseen.
Seerumia voi käyttää kuuriluonteisesti tai jatkuvasti, mutta erityisesti kesäkuukausina sen ravitsevat ominaisuudet ovat iholle tarpeen. Hyvä sääntö on käyttää pullollinen kuurina, jolloin se tulee käytettyä ennen viimeistä käyttöpäivää.
Seerumi annostellaan kämmenpohjaan ja levitetään puhdistetuille kasvoille. Kädenlämpöisenä se myös imeytyy vieläkin tehokkaammin. Kun hoito on saanut vaikuttaa jonkin aikaa, voi päälle lisätä kosteusvoidetta. Silmänympäryksien herkkä iho hoidetaan sille tarkoitetulla tuotteella. Oikein valituilla tuotteilla iho saa suojaa ja apua väsymisen tai vanhenemisen merkeille.

Heinäkuun tarjous

Kiinteyttävän hoitolinjan tuotteet on kehitetty aikuiselle iholle. Näiden tuotteiden ravitsevat, korjaavat ja kiinteyttävät ainesosat auttavat ehkäisemään ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä sekä säilyttävät ihon kimmoisana ja heleänä pidempään. Sarjaan kuuluvat tuotteet: seerumi, silmänympärysvoide, päivä- ja yövoide. Kosmeettisia valmisteita.

>Favora kiinteyttävät ja ravitsevat kasvotuotteet
-15 %

Tarjous voimassa heinäkuun 2019 ajan.

Elokuun tarjous

Avénen punaisten marjojen uutetta sisältävä seerumi kirkastaa, kosteuttaa ja ravitsee väsynyttä ihoa päivävoiteen alla. Se on erinomainen juuri kesällä, kun iho toipuu talvi-ilmasta ja rasittuu auringosta. Seerumi on tarkoitettu kaikille ihotyypeille, myös herkälle iholle. Kosmeettinen valmiste.


>Avène Radiance Serum 30 ml
24,90 € (Norm. hinta keskimäärin 31,08 €)

Tarjous voimassa elokuun 2019 ajan.

Aseet helteeseen

Veden juonnissakin on siten muistettava kohtuus. Tavanomaisesti aikuiselle riittää keskimäärin kaksi litraa, lapselle puolitoista. Noin puolet tarvittavasti vedestä saadaan ravinnosta, ja loput on juotava – mieluiten pieninä määrinä pitkin päivää. Helteellä tarvittavan nesteen määrä lisääntyy hiukan, ja hanaveden ohella kannattaa suosia mineraaleja sisältäviä kivennäisvesiä sekä niin sanottuja elektrolyyttiliuoksia. Näistä keho saa sekä tarvitsemansa nesteytyksen että tärkeät mineraalit. Erinomaisia kehon nestepitoisuuden lisääjiä ovat myös nestepitoiset ruuat, kuten hedelmät ja kasvikset. Ei ole sattumaa, että helleaikaan näiden tarjonta on huipussaan.

Hellepäivän ABC

• Käytä löysiä ja kevyitä vaatteita, jotka mahdollistavat hikoilun
• Käytä hattua ja suojaa erityisesti niska huivilla tai lierihatulla
• Pysy varjossa ja vältä turhaa rasitusta
• Juo runsaasti, vaikkei janottaisi, ja muista syödä säännöllisesti
• Vältä kahvia, teetä, kofeiinipitoisia energiajuomia ja alkoholia
• Viilennä kehoa suihkulla, kosteutetuilla pyyhkeillä ja kosteutussuihkeilla – muista myös intiimialueet
• Pidä huoneilma viileänä verhoilla, läpivedolla ja tuulettimilla

Helle ja lääkkeet

Huomioi helteellä lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset. Muun muassa verenpainelääkkeiden teho voi lisääntyä silloin, kun ei juoda tai syödä säännöllisesti. Tämä voi johtaa verenpaineen liialliseen laskuun ja muun muassa huimaukseen. Monissa verenpainelääkkeissä on mukana myös diureetti, joka lisää nimensä mukaisesti nesteen – ja elektrolyyttien – poistumista kehosta, mikä lisää hellekaudella huonoa oloa, lihaskramppeja
ja suonenvetoja sekä verenpaineen laskua entisestään. Helteellä nestettä poistavan lääkityksen yhteydessä suositellaan verenpaineen säännöllistä mittausta sekä magnesium- ja usein myös kaliumvalmisteen käyttöä.

Apua apteekista

HYVINIMEYTYVÄT MAGNESIUMVALMISTEET
Tabletti sisältää 150 mg magnesiumia hyvinimeytyvässä sitraattimuodossa sekä 2 mg magnesiumin imeytymistä tehostavaa B6-vitamiinia. Sitraattimuotoinen magnesium imeytyy tehokkaasti myös vähähappoisessa tai hapottomassa vatsassa. Kaksi vaihtoehtoista valmistemuotoa: nieltävät tabletit tai purutabletit, joissa kaksi raikasta makuvariaatiota. Purutabletti on kätevä nauttia ilman nestettäkin, esimerkiksi pitkäkestoisen urheilusuorituksen aikana. Sopivat myös vegaaneille. Ravintolisiä.
> Multivita Magnesiumsitraatti + B6 90 tabl. tai purutabl.

KRAMPPEIHIN JA SUONENVETOIHIN
Crampex on uusi ainutlaatuinen, vahva ja turvallinen yhdistelmä hyvinimeytyvää magnesiumsitraattia ja kliinisesti tutkittua B- vitamiinikompleksia (B12 – B9 – B6 – B2 – B1-vitamiinit). Crampexin kaksitehoinen koostumus vaikuttaa lihaksiston lisäksi hermostoon ja tekee siitä näin tehokkaamman kuin perinteisesti kramppeihin käytetyt pelkät magnesiumvalmisteet. Kaksi valmistemuotoa: nieltävä tabletti tai raikas juoma. Ravintolisiä.
> Crampex 120 tabl. tai 14 poretabl.

ELEKROLYYTTITASAPAINON TUKEMISEEN
Glukoosia ja elektrolyyttejä sisältävä juoma kehon neste- ja suolatasapainon säätelyyn. Sopii etenkin rankan urheilun tai muun runsaan hikoilun, kuten kuumeen tai helteen aiheuttamaan nestevajaukseen, myös ripulin aiheuttamaan nestevajeeseen. Makuna on raikas sitruuna. Ravintolisä.
> Nesteytys ratiopharm 10 poretabl.

Kun raskaus alkaa

Kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville suositellaan foolihappolisää 400 μg vuorokaudessa. Foolihappolisän käyttö tulisi aloittaa kaksi kuukautta ennen raskautta ja jatkaa aina 12. raskausviikon loppuun saakka. Yksi Foliren® Folaatti -tabletti sisältää 400 μg bioaktiivista Quatrefolic®-folaattia, ja se on heti oikeassa muodossa elimistön käyttöön. Sopii myös vegaaneille. Ravintolisä.

>Foliren® Folaatti 90 tabl.

Apteq raskaustesti on luotettava, herkkä ja helppokäyttöinen valinta raskauden testaamiseen suoraan virtsasuihkusta. Yli 99 %:n tarkkuus jo ensimmäisenä päivänä kuukautisten poisjäännistä ja herkkyys 10 mIU/ml. Saatavana yhden ja kahden testin pakkauksissa. CE-merkitty terveydenhuollon laite.

> Apteq Raskaustesti 2 kpl

Kaikki sikiön kehityksen kannalta tärkeät ravintoaineet yhdessä ja samassa kapselissa. Natalben Raskaus sisältää tärkeää foolihappoa valmiiksi aktiivisessa Quatrefolic®- muodossa ja sen lisäksi myös rautaa, jodia, D-vitamiinia, omega-3-rasvahappoja sekä 14 muuta vitamiinia ja hivenainetta. Ei sisällä A-vitamiinia. Ravintolisä.

> Natalben Raskaus 30 kaps.

B6-VITAMIINIA PAHOINVOINTIIN
Raskauspahoinvointiin auttavat niksit ovat monet: tasainen syöminen ja juominen, riittävä lepo ja niin edelleen. Myös B6- vitamiinillisästä saattaa olla apua pahoinvointiin. Vitamiinilisää voi siis kokeilla, jos pahoinvointi vetää olon kovin heikoksi, mutta vain käyttöohjeen mukaisina määrinä. Raju, normaalia arkea häiritsevä pahoinvointi kannattaa selvittää lääkärin kanssa jo varhaisessa vaiheessa.

MAITOHAPPOBAKTEEREITA
Probioottien merkitystä raskaus- ja vauva-aikana on tutkittu jonkin verran: tiedetään esimerkiksi, että tietyt probiootit voivat helpottaa vauvan koliikkia ja vaikuttaa vastustuskykyyn positiivisesti. Vauva saa alatiesynnytyksen yhteydessä äidiltä annoksen hyödyllisiä bakteereja, joiden on tutkimuksissa havaittu suojaavan vastasyntynyttä monin tavoin.

D-VITAMIINIA
Odottajille suositellaan 10 mikrogrammaa päivässä koko raskauden ajan, vuodenajasta riippumatta. D-vitamiinia saa monista monivitamiinivalmisteista, mutta määrä ja vitamiinin muoto kannattaa tarkistaa. Parhaiten elimistöön imeytyy D3-vitamiini, joka useimmissa valmisteissa on eläinperäinen. Tarjolla on nykyään myös kasviperäisiä D3-valmisteita. Mikrogrammoja tärkeämpää olisi varmistua D-vitamiinin riittävästä tasosta elimistössä verimittauksen avulla, ja ottaa D-vitamiinia sen verran, että puutosta ei pääse syntymään raskauden missään vaiheessa

HYVIÄ RASVAHAPPOJA
Välttämättömät rasvahapot, kuten omega- 3-rasvahappoihin kuuluvat EPA- ja DHA-rasvahapot ovat tärkeitä myös raskauden aikana. Yksi tärkeimmistä rasvahappojen lähteistä on kala, ja koska joidenkin kalojen syömistä tulee raskausaikana välttää, kannattaa välttämättömien rasvahappojen saamiseen kiinnittää erityistä huomiota. Omega-3-rasvahappojen on todettu olevan hyväksi muun muassa sikiön aivojen ja silmien kehitykselle.

Nuku hyvällä omalla tunnolla

Riittävän unen merkityksestä on taas saatu lisätietoa. Jo aiemmin on tiedetty, että liian vähäinen nukkuminen lisää pitkässä juoksussa riskiä mm. sydän- ja verisuonitauteihin, erilaisiin muistisairauksiin ja masennukseen. Nyt tuore, professori Tiina Paunion johdolla tehty suomalaistutkimus viittaa siihen, että unella on vaikutusta myös geenien toimintaan.
Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Työterveyslaitoksen yhdessä toteuttamassa tutkimuksessa tutkittiin kaikkiaan 105, 22–25 -vuotiasta ja univajeesta kärsivää miestä. Vertailtaessa tutkimusryhmää riittävästi nukkuviin ja samanikäisiin miehiin, univaje näkyi selvästi tutkimusryhmän valkosoluissa.
Valkosoluista eristettiin niiden DNA, ja siitä tutkittiin erityisesti ns. metylaatiota. Metylaatio on perimään ja kehon aineenvaihduntaan vaikuttava mekanismi, jonka toimintaan elintavat – lepo, liikunta, ravinto ja stressitaso – vaikuttavat merkittävästi.
Vertailtaessa riittävästi nukkuvien ja univajeesta kärsivien DNA-materiaalia havaittiin, että liian lyhyellä nukkumisella oli vaikutusta metylaatioon. Näin ollen voidaan ajatella, että valvominen vaikuttaisi perimään ja sen ilmentymiseen.
Vaikka univajeen aiheuttamat muutokset eivät periydy, Paunion mukaan tulokset viittaavat siihen, että pitkään jatkuva riittämätön nukkuminen vaikuttaa hermostoa säätelevien geenien toimintaan. Paunio kuitenkin muistuttaa, ettei tutkimus vielä kerro sitä, mitä käytännön vaikutuksia näillä havaituilla muutoksilla on ja palautuvatko muutokset ennalleen riittävän levon jälkeen. Lisäksi hän painottaa, että havaitut muutokset nähtiin veren valkosoluissa, eikä sen perusteella voida sanoa, nähdäänkö aivojen eri osa-alueilla vastaavia muutoksia.
Lisätutkimusta tarvitaan myös selvittämään johtaako pitkäaikainen univaje pysyviin ja myöhemmin havaittaviin terveydentilan muutoksiin. Paunion mielestä mielenkiintoista olisi tutkia myös sitä, miksi univajeen vaikutukset ovat niin yksilöllisiä. Tärkeänä hän pitää erityisesti sitä, että unen merkityksestä puhutaan ja sen tärkeydestä ollaan kansakunnan tasolla tietoisia.

Lähde: www.hs.fi/hyvinvointi 6.2.2019, https://www.hs.fi/ hyvinvointi/art-2000005991960.html

Vihta kainaloon ja saunaan

Saunomisen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Saunominen vaikuttaa
suotuisasti verenkiertoelimiin, parantaen ääreisverenkiertoa ja laskien verenpainetta. Sen on todettu vähentävän myös kudosten insuliiniresistenssiä sekä reumaan liittyvää kipua.

Saunominen ei kuivata ihoa, vaikka niin luulisi. Se parantaa ihon läpäisyestettä, jolloin iho ei kuivu niin helposti. Runsas saunominen auttaa myös monissa iho-ongelmissa, kuten psoriaasissa. 15-vuotinen tutkimus osoitti, että päivittäin saunovilla on yli puolet pienempi riski saada aivoinfarkti kuin kerran viikossa saunovilla.

VIHTA VAI VASTA?
Länsisuomalaiset vihtovat ja itäsuomalaiset vastovat. Raja kulkee suunnilleen Päijänteen halki läpi Suomen. Suomalainen kansanviisaus sanoo, että vastominen tai vihtominen pitää aloittaa päästä ja edetä ajamalla taudit pois varpahista varvikkoon. Paras vihdantekoaika on juhannuksen aikoihin, kuivattamalla ne säilyvät talveen.

SAUNOMINEN + LIIKUNTA.
Saunomisen terveysvaikutukset ovat osin samankaltaisia kevyen liikunnan kanssa, mutta parhaan hyödyn saa, jos yhdistää saunomisen liikunnalliseen elämäntapaan.
Sauna auttaa lihaksia palautumaan urheilun jälkeen. Vilkastunut verenkierto kuljettaa happea lihaksiin ja venytteleminen on helpompaa, kun lihakset ovat lämpimät.

STRESSI JÄÄ LAUTEILLE.
Suomalaiset meditoivat tai pitävät oman mindfulness-hetkensä kuin itsestään lauteilla istuessa. Mieli lepää, lihakset rentoutuvat ja arjen kiireet unohtuvat. Saunaan mennään ilman kelloa tai aikatauluja. Se on mainio hetki keskittyä vain omaan hengitykseen ja rentoutua.

AINA SAUNA EI SOVI.
Sauna ei sovi kuumeiselle. Flunssaista voi auttaa höyryhengitys, joka avaa hengitysteitä, mutta silloin keho ei altistu lämmölle, toisin kuin saunassa.
Pienille vauvoille saunominen ei sovi, sillä heidän lämmönsäätelykyky on vielä kehittymätön. Raskaus- ja imetysaikana saunomisesta ei ole haittaa.

Lähteet: Sauna.fi, Yle.fi, www.terveyskirjasto.fi ja uef.fi

Tehokas hyttyskarkote

Hyttysässä+ on markkinoiden tehokkaimpia hyönteiskarkotteita, jossa tehoaineena on Suomen käytetyin hyönteiskarkotteiden tehoaine 50 % DEET. Suihke antaa jopa 9 tunnin suojan hyönteisiä vastaan ja se on kätevä matkakumppani niin tropiikin malaria- ja zikavirusalueella kuin Lapin vaelluksellakin. Valmiste soveltuu yli 17-vuotiaille ja se on riittoisa käytössä. Biosidi.


> Hyttysässä+ 50 ml